Kodin arvoista -blogi

Mistä tunnet sä välittäjän – eli miten hyvä kiinteistönvälittäjä valitaan

Asunnon myynti on useimmille meistä suuri, pitkällisen harkinnan takana oleva päätös, johon liittyy paljon kysymyksiä. Kun myyntipäätös on tehty, aukeaa yksi keskeisimmistä: sopivan välittäjän löytäminen.

Ei ole samantekevää, kuka kotiasi kauppaa, joten tässä ammattilaisen vinkit hyvän kiinteistönvälittäjän valintaan. 

Kokemusta vai uutta energiaa?

Vaikka välittäjällä olisikin kunnioitettava määrä työvuosia takana, pyrkimys jatkuvaan itsensä kehittämiseen on ratkaisevaa. Ajan tasalla pysyminen alati muuttuvien säädösten verkossa on ensiarvoisen tärkeää niin ostajan kuin myyjän kannalta. 

Hyvä kiinteistönvälittäjä seuraa asuntomaailman trendejä ja pitää ammattitaitoaan yllä muun muassa kurssien ja koulutusten avulla. 

Kokemus tuo tunnettavuutta ja herättää luottamusta, mutta toisaalta uraansa aloittavalla on monesti intoa, oppimisen nälkää ja uutta näkökulmaa. 

Oma kiinnostus on olennaista. Jos havaitset, että välittäjästä – olipa hän sitten konkari tai vasta koulunpenkiltä noussut – hehkuu paloa alaa kohtaan, ollaan oikeilla jäljillä. 

Halpa ei ole aina hyvä

Entäpä se hinta: kannattaako kiinteistönvälittäjä valita välityspalkkion perusteella? 

Kuten monen muunkin palvelun tai tuotteen kohdalla, halvin ei ole välttämättä paras vaihtoehto. On tärkeää, että välittäjä avaa seuraavat asiat:

  • mitä palkkioon kuuluu 
  • miten välittäjä markkinoi kohdetta
  • tärkeimpänä: miten välittäjä myy asunnon.

Palkkiota ei kannata pitää ratkaisevana kriteerinä välittäjää valitessa. Jos vaihtoehtoina on kaksi välittäjää, joista toinen tarjoaa palveluita muutaman prosentin kymmenyksen halvemmalla, suosittelen laskemaan hintaeron euroissa.

Monesti kyseessä on vain satasten ero, eikä päätöstä kannata tehdä pelkästään sen perusteella. Korkeammalla hinnalla on perusteensa: kykynsä tunteva välittäjä saa asunnon myös myytyä todennäköisesti parempaan hintaan. 

Kriteereistä tärkeimmät

Itse pidän valinnan kannalta tärkeimpinä kahta asiaa: intuitiota, eli tässä tapauksessa pitkälti henkilökemiaa, sekä luotettavuutta. 

On tärkeää nähdä, miten kiinteistönvälittäjä kohtaa ostavat asiakkaat ja miten hän myy asuntoa – välittäjä ei saa olla vain oven aukaisija! 

Mieleeni on jäänyt eräs kerrostalokodin yksityisesittely. Oven avatessani toivotin asiakkaat tervetulleeksi uuteen kotiinsa. Mietimme tarkkaan, miten koti soveltuisi heidän käyttöönsä, ja sain myöhemmin kuulla, että ostopäätökseen vaikutti erityisesti tapani lähestyä heitä. 

Tämä palaute lämmitti mieltäni, ja uskon vahvasti omaan ihmisläheiseen asiakaspalvelutapaani. 

Hyvät asiakaspalautteet ja kokemukset vaikuttavat vahvasti myös välittäjän valintaan. Mielestäni hyvä kiinteistönvälittäjä onkin ennen kaikkea asiakaspalvelija, niin myyjä- kuin ostaja-asiakkaille. 

Avoimuus, aitous ja rehellisyys ovat välittäjän työssä kaiken A ja O. 

 

Kirsi Aho
Lockmer LKV
040 723 8021
kirsi@lockmerlkv.fi

Asiakaslähtöinen asuntomyyjä, joka on aidosti kiinnostunut kodistasi – ja sen asukkaista. 
 

Lue myös: 

Pliisu on päihitetty – Persoonalliset asunnot käyvät nyt kaupaksi

Homekoiran sudenkuopat – Tarkkaan määritellyt tutkimusehdot voivat säästää tonneja

Takaisin blogiin »

Pika­yhteydenotto

Jätä yhteystietosi, soitamme sinulle ensi tilassa!