Kodin arvoista -blogi

Uskallanko ostaa asunnon vuonna 2023?

Koronan aikaan lähes ylikuumenneet asuntomarkkinat kääntyivät loppuvuodesta 2022 selvään laskuun. On ollut paljon epävarmuustekijöitä, joiden takia monet lykkäävät asunnonvaihtopäätöstään – tai ainakin epäröivät päätöksen tekoa.

Sähkön hinta, inflaatio ja nouseva korko ovat suurimmat syyt odotteluun.

Asumisen tarve ei muutu miksikään, ja hiljentynyt markkina voi olla loistava tilaisuus niin vaihtaa kotia kuin myös ostaa ensiasunto.

Rauhoittunut tilanne tuo ensiasunnon ostajalle valinnanvaraa

Ensiasunnon ostajille viime vuodet ovat olleet todella haastavia ja epäsuotuisia. Asunnot ovat menneet kaupaksi todella nopeasti, ja päätöksiä ostamisen suhteen on pitänyt tehdä käytännössä heti.

Nyt ensimmäisestä kodistaan haaveilevalla on enemmän aikaa tutustua kohteeseen ja miettiä ratkaisuja, sillä sijoittajat eivät ole viemässä asuntoja nenän edestä. Rauhoittunut tilanne näkyy myös hinnoissa, ja ostaja voi onnistua tekemään hyvät kaupat.

Erityisesti yksiöitä ja kaksiota on tarjolla hyvään hintaan ja suuremmalla valinnanvaralla.

Kalliimpaan vaihtaja hyötyy

Isompaan asuntoon vaihtavalla on myös oiva tilaisuus tehdä hyvät kaupat. Moni ei halua vaihtaa, koska oman asunnon hinta on pudonnut. Kysymyksiä herättää se, saako asunnosta välttämättä edes omiaan takaisin, jos on sen tässä muutaman vuoden sisällä ostanut.

Kannattaa kuitenkin aina muistaa, että väliraha vanhan ja uuden asunnon välillä ratkaisee. Kun ollaan vaihtamassa isompaan ja kalliimpaan asuntoon, mitä enemmän hinnat ovat laskeneet, sitä enemmän kalliimpaan vaihtaja hyötyy.

Väliraha ratkaisee

Otetaan avuksi pieni laskutoimitus: Olemme vaihtamassa 150 000 euron asuntoa 300 000 euron asuntoon, jolloin normaalitilanteessa väliraha olisi siis 150 000 euroa. Jos hinnat laskevat 10 prosenttia, on vanhan asunnon arvo 135 000 ja uuden asunnon arvo 270 000 euroa. Väliraha on enää 135 000 euroa, eli pudonnut 15 000 euroa.

Vaikka oma asunto joudutaan myymään halvemmalla, hyötyy vaihtaja tilanteesta merkittävästi.

Jos taas hinnat nousevat 10 prosenttia ja vanhasta saataisiinkin 165 000 euroa, olisi uuden asunnon hinta noussut 330 000 tuhanteen, ja näin ollen väliraha olisikin jo 165 000 euroa.

Tästä on helppo huomata, että nyt on oikeastaan loistava tilaisuus vaihtaa kotia isompaan. Hieman ikävässä asemassa ovat he, jotka vaihtavat isommasta pienempään.

Miinuskorko on historiaa

Noussut korko ei myöskään ole syy jättää kotia ostamatta. On hyvä ymmärtää se, ettei 3–4 % korko ole mitenkään poikkeuksellisen korkea. Ennemminkin pitkään vallinnut nollakorko on ollut täysin poikkeuksellinen, eikä sen perään kannata enää haikailla.

Vuodesta 2012 alkanut nolla- ja jopa miinuskoron aikakausi on siis vain palannut lähelle edeltävää tasoaan (ks. esimerkiksi Euriboria ja eurojärjestelmän perusrahoitusoperaatioiden minimitarjouskorkoa vertaileva Suomen pankin taulukko). Korkotason ennustetaan jäävän noin kolmeen prosenttiin, eikä esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisin aikaista yli 5 % korkotasoa pidetä todennäköisenä.

Myös uutisotsikot asuntomarkkinoiden romahduksesta on kirjoitettu edelliseen vuoteen verraten. Vuonna 2021 asuntokauppa kävi tavattoman vilkkaasti, joten vuosi 2022 näyttää siihen verrattuna joka tapauksessa vaatimattomalta.

Unelmaa uudesta kodista ei kannata lööppien takia pitkittää – rohkeasti vaan asuntokaupoille!

 

Harry Lockmer
Lockmer LKV
040 3002 302
harry@lockmerlkv.fi

Raakaakin rehellisyyttä arvostava kiinteistönvälittäjä, jonka jäljiltä sopimuspuoli on taatusti kunnossa.

 

Lue myös: 

Pliisu on päihitetty – Persoonalliset asunnot käyvät nyt kaupaksi

Homekoiran sudenkuopat – Tarkkaan määritellyt tutkimusehdot voivat säästää tonneja

Takaisin blogiin »

Pika­yhteydenotto

Jätä yhteystietosi, soitamme sinulle ensi tilassa!