Kodin arvoista -blogi

Asuntomarkkinoiden kevät on alkanut!

Toukokuun alkupuolella kesäinen lämpöaalto pyyhkäisi ylitsemme sulattaen viime kuukausien kalseuden kangistamat hymyt. Sama ilmiö on havaittavissa myös asuntojen kohdalla.

Asuntomarkkinoilla näkyy nyt huomattavia piristymisen merkkejä alkuvuoden hiljaiselon jälkeen. Viimeisten parin viikon aikana on tapahtunut selkeä muutos. 

Esittelypyyntöjen määrä on lisääntynyt huomattavasti, myyjä ovat aktivoituneet ja uusia kohteita tulee myyntiin koko ajan. Viime viikkoina meillä on ollut ilo luovuttaa lukuisille uusille asunnonomistajille ikiomat avaimet.

Kaikentyyppiset asunnot vaihtavat nyt omistajaa

Kevät ja alkukesä ovat yleisesti ottaen reipasta asunnonvaihtoaikaa. Muun muassa suotuisat sääolosuhteet ja mahdollisen muuton ajoittaminen esimerkiksi lomakauteen saivat väen liikkeelle tänäkin vuonna, vaikkakin hieman tavallista myöhemmin. 

Kauppoja olemme tehneet viime viikkoina oikeastaan kaikenlaisista asunnoista: 100 neliön kerrostaloasunto, uusi, juuri valmistumassa oleva omakotitalo, rivitalokaksio ja -kolmio – ja tätä postausta kirjoittaessani tuli vielä tarjous kerrostalokaksiosta.

Jos haaveissa siintää asunnonvaihto, nyt on otollinen aika tarjota myyntiin: kohdetyypistä riippumatta! 

Ohjauskorkoihin maltillinen korotus 

Eräs asuntokaupan piristymiseen vaikuttavista syistä on kuun alkupuolella julkistettu korkopäätös, joka huojentaa hieman myös asuntovelallisia. 

Euroopan keskuspankki (EKP) on päättänyt nostaa ohjauskorkoja 0,25 prosenttiyksiköllä. Viimeisimmissä kokouksissaan EKP:n neuvosto on nostanut ohjauskorkoja 0,50 prosenttiyksiköllä, joten tuore päätös merkitsee EKP:n rahapolitiikan kiristämisen hidastumista.

Suomalaiset analyytikot päättelivät uutisesta, että viime kesästä jatkunut korkotason nousuvauhti on taittumassa – joskin maltillinen koronnosto on vielä välttämätöntä EKP:n inflaatiotavoitteen saavuttamiseksi.

Luottamus huomiseen nostaa jälleen päätään

Edellisessä blogipostauksessani tapetilla oli monia varmasti edelleen askarruttava kysymys: Uskaltaako asuntoa nyt ostaa? Suurimmiksi arveluttaviksi tekijöiksi listasin sähkön hinnan, inflaation sekä nouseva koron. 

Inflaatio oli maalis-huhtikuun pysähdyksissä, ja yhdessä korkotason nousun kanssa sen uskotaan olevan maltillisesti mutta varmasti hidastumassa. Sähkön hintakehitys on kääntynyt laskuun jo joulukuusta, ja on ilahduttavaa todeta, että kannaltamme positiivinen kehitys on jatkunut: kuluvan vuoden ajan olemme joutuneet maksamaan sähköstä huomattavasti esitettyjä arvioita vähemmän.

Hyvät uutiset kannustavat meitä toteuttamaan jälleen unelmiamme: pitkittynyt hiljaiselo on vaihtunut selkeään kevätboostiin Turun seudun asuntomarkkinoilla. 

Nyt on uuden aika. 

 

Harry Lockmer
Lockmer LKV
040 3002 302
harry@lockmerlkv.fi

Takaisin blogiin »

Pika­yhteydenotto

Jätä yhteystietosi, soitamme sinulle ensi tilassa!